Alimente pe care să nu le ții în frigider

Unul dintre produsele care au stârnit controverse în privinţa păstrării sale la frigider este untul. S-a discutat îndelung dacă acesta ar trebui sau nu păstrat la rece, în frigider. Unii susţin că ar trebui să îl bagi la rece circa 10 – 15 minute înainte să îl consumi, iar alţi bucătari îl păstrează afară şi o săptămână înainte de a-l folosi. Pentru că untul este făcut din lapte pasteurizat, şansele de contaminare sunt reduse. Totuşi, şi aşa există un risc. Untul sărat, de exemplu, ţine la distanţă bacteriile pentru că are sare. Cel nesărat, cremos sau light are şanse ridicate de contaminare.

Pe lângă unt, iată 10 alimente care ar trebui ţinute departe de frigider:

1. Roşiile

Ţinute la frigider, roşiile îşi pierd savoarea. Textura lor se poate deteriora. Roşiile pot fi păstrate la loc uscat şi răcoros.

2. Busuiocul

Păstrat la frigider, busuiocul se va veşteji repede şi va absorbi celelalte mirosuri din jur. Cel mai bine poate fi ţinut într-un recipient cu apă proaspătă, precum florile.

3. Cartofii

Păstrarea cartofilor la frigider nu face altceva decât să ajute la transformarea amidonului în zahăr, într-un timp mai scurt. Ei se pot păstra în pungi de hârtie, la loc răcoros, ferit de lumină. Hârtia va întârzia încolţirea cartofilor şi va permite aerisirea lor.

4. Ceapa

Ca şi în cazul roşiilor, şi ceapa îşi va pierde textura sănătoasă şi se va înmuia. ceapa se păstrează la loc răcoros şi uscat. Tipurile de ceapă cu un conţinut ridicat de apă pot sta la figider. În plus, nu păstra ceapa şi cartofii la un loc, pentru că se vor strica repede. În mediul rural, ceapa se mai păstrează pe funie.

5. Avocado

Dacă vrei ca avocado să se mai coacă, atunci nu-l băga la rece. Dacă este deja copt şi nu-l foloseşti imediat îl poţi pune în frigider.

6. Usturoiul

Căpăţâna de usturoi va începe să încolţească dacă este păstrată la frigider, sau se va usca. Cel mai bine se ţine în funie sau în săculeţi de hărtie sau rafie.

7. Pâinea

Ţinută la frigider, pâinea se va usca mai repede. Dacă este feliată şi urmează să o consumi o poţi pune la rece

8. Uleiul de măsline

Nici acesta nu se ţine la frigider, ci într-un loc răcoros şi uscat. La frigider îşi va schimba consistenţa.

9. Cafeaua

Deşi ştiaţi că la frigider cafeaua se păstrează mai bine, se pare că nu este deloc aşa. Ţinută la rece, cafeaua îşi pierde din aromă şi împrumută din mirosurile din jur dacă nu este închisă ermetic. Se păstrează la loc întunecat şi răcoros.

10. Mierea

Dacă este păstrată la frigider mierea se cristalizează. Nu este niciun fel de problemă dacă laşi borcanul cu miere în dulap, la îndemână.