Bacteria ucigaşă: sute de români au murit în 2015

clostridium-difficile Bacteria ucigaşă care a ucis sute de români în 2015 Bacteria ucigaşă: sute de români au murit în 2015 Clostridium Difficile 800x600

Bacteria ucigaşă care a ucis sute de români în 2015. Bacteria care provoacă diaree severă şi inflamaţii la colon, Clostridium Difficile, a îmbolnăvit aproape şase mii de români, anul trecut. Câteva sute au murit! Şi sunt doar cazurile raportate. Peste un milion de români sunt însă purtători fără semne de boală. Şi peste jumătate – dintre copiii sub 2 ani. Bacteria, rezistentă la tratamente şi foarte contagioasă, se transmite prin strângerea mâinilor şi folosirea în comun a toaletelor. Foarte mulţi ajung să facă infecţii din cauza antibioticelor în exces.

În medie, fiecare român ia antibiotice timp de 12 zile într-un an. În spitale, peste jumătate dintre pacienţi le primesc doar preventiv. Şi în loc de o doză, li se dă tratament mai multe zile. Peste 90 la sută dintre români se tratează însă la domiciliu, nu puţini, după ureche.

O persoană care e doar purtătoarea unui germene şi nu are semne de infecţie nu trebuie să ia antibiotice. Acestea nu sunt de folos nici pentru viroze. Dar mulţi medici prescriu antibiotice fără antibiograme, uneori chiar la insistenţele pacienţilor.

Rezistenţa bacteriilor s-ar reduce, dacă antibioticele ar fi luate corect, doar atunci când sunt absolut necesare şi doar pe reţetă. De aceea, Ministerul Sănătăţii a lansat o campanie de informare şi educare pentru pacienţi, dar şi pentru medici.

Spam blocat