Cât de bune sunt bananele

Bananele sunt pline de nutrienți. Sunt bogate în vitamine și minerale, cum ar fi: potasiu, vitamina C, vitamina B6 și magneziu. Sunt o sursă bune de fibre, un nutrient care le lipsește multora din alimentație.O banană medie conține:

Calorii: 105
Proteine: 1 gram
Grasimi totale: 0 grame
carbohidrați: 27 grame
Fibre: 3 grame
Vitamina C: 13% din valoarea zilnică (DV)
Vitamina B6: 22% din DV
Potasiu: 12% din DV
Mangan: 16% din DV
Magneziu: 8% din DV
O banană medie conține, de asemenea, aproximativ 14 grame de zahăr. Cu toate acestea, este important să rețineți că acestea sunt zaharuri naturale.

Beneficii ale consumului de banane:

1. Protejează sănătatea inimii.
Cercetări ne spun că există o legătură între nivelul scăzut de potasiu din corpul dvs. și riscul creșterii tensiunii arteriale. Vestea bună este că o banană conține suficient potasiu, necesar corpului pentru a proteja inima. Potasiul  vă poate proteja vasele de sânge.

De asemenea, sunt o bună sursă de magneziu, un mineral cunoscut pentru a juca un rol în sănătatea inimii. Cercetările indică faptul că deficitul de magneziu corelează cu tensiunea arterială ridicată și nivelurile ridicate de grăsimi din sânge,

2. Susține echilibrul stării de spirit și un somn odihnitor.
Cercetările arată că o dietă bogată în alimente care conțin potasiu (precum bananele) vă poate ajuta să dormiți mai bine. Un studiu din 2018 publicat în Hipertensiunea Cercetării a descoperit că persoanele care aveau mai puțin potasiu în sângele lor au prezentat moduri de somn care erau mai tulburate și mai puțin odihnitoare.

Bananele conțin de asemenea triptofan, un aminoacid și sedativ natural care se transformă în serotonină, un neurotransmițător care favorizează somnul. În mod similar, un studiu din 2013 a descoperit că fructele tropicale, inclusiv bananele, au crescut nivelul de melatonină – un hormon care favorizează somnul.

Acest fruct este, de asemenea, abundent în magneziu și vitamina B6, care pot ajuta atât la calmarea minții și la promovarea somnului odihnitor. Între potasiu, magneziu, triptofan, melatonină și B6 în banane, există motive bune să crezi că te pot ajuta să te bucuri de un somn odihnitor.

3. Ajută la digestie

În cadrul unul studiu realizat în 2011 în rândul a 34 de femei supraponderale, s-a descoperit că obiceiul zilnic de consum al bananelor ar putea îmbunătăți sănătatea gastro-intestinală. Femeile au fost împărțite în trei grupuri în care au primit fie o banană, o băutură cu aromă de banană, fie o cană de apă. Participanții repartizați în grupul de banane au prezentat niveluri semnificative de mai puțină de balonare și ușor crescute de bifidobacterii – bacterii „bune” din intestinul dvs., care sunt adesea utilizate în probiotice.

Mai mult, bananele conțin două tipuri principale de fibre: pectină și amidon rezistent. În timp ce amidonul este cel mai concentrat în banane verzi și necoapte, pectina crește pe măsură ce bananele se coc. Unele cercetări indică faptul că pectina poate fi protectoare atunci când vine vorba de cancerul de colon și că amidonul rezistent ajută la alimentarea bacteriilor „bune” din intestin.

4. Poate ajuta la pierderea în greutate
Deși nu există numeroase studii privind relația dintre consumul de banane și pierderea în greutate, acestea oferă caracteristici despre care se știe că susțin o greutate sănătoasă.

Bananele sunt sărace în calorii, ajungând în medie la aproximativ 100 de calorii. Sunt bogate în fibre, un nutrient care te ajută să te simți mai lung între mese și poate ajuta la prevenirea supraalimentării. Amidonul rezistent din banane poate ajuta în special să vă mențineți pofta de mâncare.

5. Poate susține oasele sănătoase.
Studiile arată că dietele bogate în potasiu pot avea efecte de protecție asupra sănătății oaselor. Deși motivul real pentru aceasta este încă în dezbatere, mulți cercetători consideră că, deoarece potasiul împiedică resorbția calciului.

6. Poate avea proprietăți anticanceroase.
Bananele sunt o sursă bogată de lectine, proteine care leagă carbohidrații, care au fost studiate pentru capacitatea lor potențială de a ucide celulele canceroase. Un studiu publicat în revista Molecules în 2014 a examinat în mod specific lectinele în banane. Autorii au raportat că lectinele au potențialul de a suprima proliferarea celulelor canceroase.