Cât de eficiente sunt măștile de protecție

Virologii sunt sceptici în ceea ce priveşte eficacitatea măştilor medicale împotriva virusurilor transmise în aer, dar există, într-adevăr, unele dovezi care sugerează că această măsură poate ajuta la prevenirea bolilor cauzate de contactul mâinilor murdare cu faţa.

Dr. Connor Bamford, de la Institutul Wellcome-Wolfson pentru Medicină Experimentală al Universităţii din Belfast a confirmat că „punerea în aplicare a unor măsuri simple de igienă” este mult mai eficientă. „Acoperirea gurii în timpul strănutului, şi spălarea sistematică a mâinilor ar putea contribui la limitarea riscului de a fi victima oricărui virus respirator”, a spus el.

Dr. Jake Dunning, de la Departamentul englez de Sănătate Publică, a declarat că, „deşi există ideea că purtarea măştilor medicale este benefică, există, de fapt, foarte puţine dovezi în acest sens.“ A adăugat că, în cazul în care se recurge la purtarea măştilor chirurgicale, acestea trebuie schimbate frecvent, cu toate că recomandă, la rândul lui, igiena drept cea mai bună măsură preventivă.

Serviciul Naţional de Sănătate recomandă, de asemenea, spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, evitarea atingerilor în zona feţei şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.