google.com, pub-6549863557302876, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Cuptorul cu microunde. Cât de periculos este de fapt

Cuptorul cu microunde. Cât de periculos este de fapt

Cuptorul cu microunde. Cât de periculos este de fapt Cuptorul cu microunde. Cât de periculos este de fapt cuptor microunde

Cuptorul cu microunde. Cât de periculos este de fapt. Funcționează pe baza microundelor, un tip de radiație electromagnetică similară cu undele radio și cu lumina infraroșie, și, deși în general este considerat sigur pentru sănătate, în mediul public circulă numeroase informații potrivit cărora micul „instrument magic” ce ne încălzește sau ne prepară mâncarea în mod rapid și comod nu ar fi de fapt benefic. Nu există nici un studiu care să susțină presupusele pericole ale gătitului la microunde.

Principalul argument negativ adus metodei de preparare a hranei în cuptorul cu microunde este că radiațiile emise de acesta ar distruge nutrienții. Însă, după cum subliniază sursa citată, orice alimente crude care trec printr-un proces termic — de încălzire sau de răcire — suferă o modificare a proprietăților, atât fizice cât și chimice și nutriționale.

 

Un alt argument adus împotriva metodei de gătit la microunde este că aceasta ar conduce la apariția cancerului. Unii dintre cei mai studiați compuși cauzatori de cancer, aminele heterociclice (HCA), se formează de obicei în timpul preparării alimentelor bogate în proteine, cum ar fi carnea și peștele, și au mai multe șanse să apară atunci când acestea sunt gătite un timp îndelungat, la temperaturi înalte. Potrivit unor cercetători, în puiul gătit la temperaturi înalte în cuptorul cu microunde se formează cantități mai mari de HCA în comparație cu metoda de gătit în tigaie, pe grătar sau la cuptor, însă, nici o cercetare nu a susținut sau arătat o asociere între consumul regulat de pui gătit la cuptorul cu microunde și apariția cancerului. O cercetare recentă a demonstrat că peștele fript pe grătar conține mai mult HCA decât cel gătit la microunde. În plus, HCA nu au fost detectate deloc în carnea de vită preparată în cuptorul cu microunde. De asemenea, folosirea acestuia pentru decongelarea cărnii de vită și pentru reîncălzirea timp de câteva minute a oricărui tip de carne preparată anterior nu conduce la formarea unui număr mai mare de HCA.

 

Spam blocat