Deficit de vitamina B12 și cum se previne

Vitamina B12 este esentiala pentru unele dintre cele mai importante functii ale organismului, cum ar fi formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), sinteza ADN-ului, functionarea nervilor si mentinerea functiei cognitive.

Cum functioneaza vitamina B12?

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produsele animale. De asemenea, ea se gaseste si in anumite alimente fortificate, suplimente alimentare si medicamente.

Atunci cand consumi carne, peste, oua sau produse lactate, vitamina B12 este eliberata din proteine alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. Pe de alta parte, Vitamina B12 sintetica adaugata in alimentele imbogatite se afla deja in aceasta forma eliberata (libera). Odata eliberata, vitamina B12 se combina cu un factor intrinsec – o substanta secretata de celulele stomacului – care ii permite sa fie absorbita in intestinul subtire.

Simptomele deficitului de vitamina B12

Corpul uman stocheaza in ficat timp de mai multi ani vitamina B12, astfel ca nivelurile scazute sunt rare. Scaderea nivelului de vitamina B12 este mai frecventa la persoanele varstnice, persoanele infectate cu HIV si la persoanele vegane.

Daca ai unele dintre simptomele de mai jos si, mai ales, daca ai un numar scazut de eritrocite, trebuie sa consulti medicul pentru testarea nivelului de vitamina B12.  

Deficitul de vitamina B12 poate ramane neobservat deoarece multe dintre simptome – oboseala, slabiciune, constipatie, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate – se aseamana cu simptomele unor boli minore sau afectiuni cronice.

Alte simptome ale deficientei B12, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet zaharat si hernie de disc cervicala.

Deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit!

Daca te numeri printre categoriile de persoane aflate la risc de a dezvolta deficit de vitamina B12, poti lua in calcul urmatoarele masuri de protectie:

  • Suplimente alimentare. Discuta cu medicul nutritionist despre administrarea suplimentelor de vitamina B12!
  • Alimente imbogatite. Multe cereale pentru micul dejun si produse din soia sunt fortificate cu B12
  • Pasta de dinti fortificata cu vitamina B12. Pasta de dinti Sante elibereaza vitamina B12 in sange prin membranele mucoase din cavitatea bucala
  • Preparate injectabile. Daca ai efectuat o interventie chirurgicala la nivelul stomacului pentru  reducerea greutatii sau ai anemie pernicioasa, boala celiaca sau boala Crohn, este posibil sa iti fie recomandate injectii cu vitamina B12.