Legumele cu frunze verzi bune pentru ficat

Obezitatea, alcoolul şi diabetul pot duce la apariţia ficatului gras. Acesta este principalul factor de risc pentru a dezvolta ciroza sau cancerul hepatic. O echipă de cercetători din Suedia a constatat că un consum de verdeţuri şi legume cu frunze verzi protejează împotriva bolii de ficat gras. Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Proceedings a Academiei Naţionale Americane de Ştiinţă (PNAS).
Ficatul nostru suferă în tăcere, dar cu consecinţe dramatice. Potrivit Centrului German pentru Diabet (DZD), fiecare al treiela adult din ţările industrializate este afectat de ficatul gras. Adesea, boala rămâne nedetectată. Oboseala cronică, dificultatea de concentrare şi un sentiment de presiune în abdomen sunt semne care pot indica un ficat gras. 

Potrivit rezultatelor studiului echipei suedeze de cercetare, condusă de profesorul Mattias Carlström de la Institutul Karolinska, un consum de legume cu frunze verzi poate reduce riscul de steatoză hepatică (ficat gras). Nitratul anorganic conținut în mod natural în frunzele verzi reduce acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, oamenii de ştiinţă au observat o reducere a tensiunii arteriale şi o îmbunătăţire a reglării zahărului din sânge. Efectele vindecătoare ale legumelor cu frunze verzi sunt legate de reducerea stresului oxidativ.