Mâncatul emoțional: de ce se ajunge aici?

Majoritatea oamenilor cred că mâncatul emoțional este cauzat de lipsa de autocontrol. Dacă mâncatul emoțional ar fi doar o problemă de disciplină, am pute să cerem un plan de la un nutriționist și am mânca corect, când și ce trebuie.

Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple și intervin câțiva factori care contribuie la mâncatul emoțional, consideră psihologul Jennifer Kromberg.

1. Inconștiența: mâncatul emoțional este rezultat al faptului că nu sunteți conștienți ce și de ce mâncați. Terapeuții numesc acest lucru mâncatul inconștient. Gândirea inconștientă este când ați terminat de mâncat, dar nu vă indurați să lăsați resturi de mâncare. De asemenea, ronțăiele ca biscuiți, bomboane, arahide puse în gură doar pentru că le aveți în față.

SOLUȚIA? Faceți exerciții de conștientizare de ce și ce mâncați. Este obositor acest lucru, mai ales la început, dar veți vedea că veți reuși.

2. Mâncatul ca fiind singura plăcere
La sfârșitul unei zile lungi, un castron de înghețată pare că ne calmează și ne dă energie. Consumul de zahăr și grăsimi eliberează opioide în creierul nostru. Opioidele sunt ingrediente active în cocaină, heroină și alte narcotice. Au efecte calmante, liniștitoare pe care le simțiți când mâncați înghețată și chipsuri. Renunțarea la acest obicei este renunțarea la un drog.

SOLUȚIA? Trebuie să vă găsiți alte activități pe lângă cele de mâncare. Nu vă vor liniști la fel ca mâncarea, dar vă vor ține mintea ocupată.

3. Incapacitatea de a ne stăpâni și gestiona emoțiile și sentimente
De când suntem mici ni se pun în față și suntem puși la colț pentru anumite lucruri rușinoase pe care le facem. Nu reușim să ne gestionăm emoțiile și nici nu avem curajul de a ne exprima.
SOLUȚIA? Furia se poate împiedica prin exerciții de exprimare, nu prim mâncat.

4. Nevoile fiziologice
Permiteți-vă să vă simțiti înfometați sau obosiți, nu să mâncați prea mult sau prea de ca să nu vă fie foame. Atunci când mâncăm mai puțin, vom avea și mai puține pofte.

SOLUȚIA? Avem nevoie și de somn ca să putem să avem un corp energizat.

Mâncatul emoțional vine din interiorul nostru, din experiențe neplăcute, din stări negative, iar acest lucru trebuie estompat prin vindecarea interiorului, activități care să ne facă plăcere și să ne țină ocupați și să ne aducă rezultate bune din activitățile noastre și atunci mâncatul va fi doar când ne este cu adevărat foame.