Munca în ture creşte riscul îmbătrânirii cognitive

munca în ture creşte riscul îmbătrânirii cognitive Munca în ture creşte riscul îmbătrânirii cognitive calculator munca 800x533

Munca în schimburi decalate, mai ales pe timpul nopţii şi efectuată pentru o perioadă îndelungată, accelerează procesul de îmbătrânire cognitivă, potrivit unui studiu.

În contextul se bănuia deja că munca de noapte şi munca în schimburi ar juca un rol important în apariţia mai multor probleme de sănătate, precum ulcerul, maladiile cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, oamenii de ştiinţă au dorit să studieze şi impactul lor asupra capacităţilor cognitive.

Timp de 10 ani, cercetătorii au monitorizat 3.000 de angajaţi din sudul Franţei, cu vârste cuprinse între 32 şi 62 de ani la începutul studiului, care lucrau în diverse sectoare de activitate şi dintre care jumătate au lucrat în schimburi decalate pentru cel puţin 50 de zile pe parcursul unui an.

Capacităţile cognitive (memorie, atenţie, viteză de reacţie) au fost măsurate în trei reprize (1996, 2001 şi 2006) în cadrul unor teste neuropsihologice. Studiul, publicat în revista medicală „Occupational and Environmental Medicine”, a evidenţiat faptul că acele persoane care au lucrat în schimburi timp de cel puţin 10 ani prezintă un declin cognitiv – proces natural ce apare la toţi oamenii care îmbătrânesc – mult mai rapid în comparaţie cu ceilalţi participanţi.

Jean-Claude Marquié, cercetător la CNRS din Toulouse, coordonatorul studiului, consideră că acea scădere a scorurilor obţinute echivalează cu „o îmbătrânire cognitivă de, în medie, 6,5 ani”. Este vorba de o scădere „care nu este neglijabilă”, potrivit autorilor, dar care va trebui să fie confirmată de o serie de studii viitoare. „Ştiam deja că munca în schimburi are efecte pe termen scurt, dar nu ştiam dacă acestea se menţin pe o perioadă îndelungată”, a adăugat profesorul francez.

Spam blocat