Serviciile stomatologice decontate de CNAS

În România sunt 20.800 de medici stomatologi, dintre care doar 15% au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spune preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Ecaterina Ionescu.

Ea a explicat că printre cauze se regăsesc plafonul mic acordat medicului şi birocraţia mare. Medicul Ecaterina Ionescu a declarat că cei mai mulţi stomatologi aflaţi în contract cu CNAS sunt în zonele defavorizate. Adriana Turea are mai multe informaţii.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acordă fiecărui stomatolog care încheie contract o sumă fixă pe lună. Astfel medicul dentist specialist primeşte 2.000 lei, iar medicul dentist primar 2.500 lei pe lună. Tratamentele preventive şi o parte din cele curative sunt decontate de stat, printre acestea sunt consultaţiile, o singură consultaţie la 12 luni pentru un asigurat, tratamentul cariei simple, pansamentul calmant, o proteză o dată la 10 ani şi urgenţele stomatologice. De asemenea, în cazul copiilor, o dată la 2 ani este decontată sigilarea dinţilor. Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, profesor doctor Ecaterina Ionescu, spune care sunt avantajele şi dezavantajele faptului că stomatologia este în principal privată.
Ecaterina Ionescu: „Avantajele sunt cele legate de faptul că pot să îţi asiguri un cabinet medical la standardele la care se impune în ziua de astăzi asistenţa medicală a fi furnizată. Dezavantajele sunt legate de faptul că există un fond al serviciilor stomatologice foarte mic în raport cu nevoile pe care le are populaţia, iar, chiar şi acolo unde cabinetele stomatologice sunt în relaţii contractuale cu Casa, asigură foarte puţine servicii de sănătate.”
Serviciile stomatologice gratuite se pot obţine doar în cazul în care medicul are contract cu CNAS şi dacă mai are plafon.