Sfeclă roșie – beneficii

Este o legumă disponibilă pe tot parcursul anului. Remineralizantă şi bogată în vitamine, ajută la pregătirea unor feluri de mâncare uimitoare. Denumirea botanică a sfeclei este Beta vulgaris L.

A fost consumată încă din secolul I, d.Hr., mai întâi pentru frunzele sale (rădăcina era folosită în scopuri medicinale), apoi rădăcina sa a fost apreciată în Evul Mediu. Englezii au fost primii care au preparat bucate din sfeclă roşie. În Franţa, a fost multă vreme evitată de burghezie şi aristrocraţie, deoarece era considerată o hrană de calitate mediocră.

Cultivată în multe ţări din întreaga lume, sfecla este una din legumele cele mai bogate în carbohidtraţi (8,5 g la 100 g de sfeclă proaspătă) şi are 40 kcal. Este apreciată pentru: proprietăţile sale remineralizante (cu un conţinut bogat în calciu şi magneziu) şi diuretice (conţinut ridicat de potasiu); vitaminele din complexul B, în special vitamin B9.

Poate fi folosită la prepararea supelor reci sau calde, salatelor, sosurilor, murăturilor, dar şi dulciurilor, precum prăjituri sau torturi. De asemenea, poate fi coaptă sau prăjită şi poate însoţi carnea albă, carnea de pasăre sau vânatul. Se potriveşte cu ceapa şi varza roşie. În Italia, se foloseşte în unele reţete de risotto. De asemenea, merge bine cu ciocolata – un pic de sfeclă încorpoată în aluatul blatului de tort îi dă o aromă discretă.