Tehnologie 5G în România

Tehnologie 5G în România. Guvernul va lansa o consultare publică pentru a evalua interesul pieţei în tehnologia 5G, în vederea acordării primelor licenţe, în România, în 2018, astfel încât primele reţele să fie funcţionale în 2020, a transmis premierul Grindeanu cu ocazia primei demonstraţii live a tehnologiei 5G în România.

„Viteza de evoluţie este fantastică. Dacă de la 2G la 3G am aşteptat mai bine de un deceniu, de la 3G la 4G am aşteptat jumătate din acest timp. În toamnă se împlinesc cinci ani de la acordarea licenţelor 4G şi privim deja către tehnologia 5G, lansând în perioada ce urmează o consultare publică pentru a evalua interesul pieţei. 5G nu este în prezent o tehnologie matură şi încă se mai lucrează la aspecte precum standardizarea. Cred, însă, că o adoptarea timpurie va impulsiona dezvoltarea societăţii informaţionale, oferind surse de conectivitate pentru servicii inovative, cum ar fi servicii bazate pe locaţie sau conectivitate din gama Internet of Things”, a transmis premierul Grindeanu, care nu a fost prezent la eveniment, discursul său fiind citit de ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu.

„Vrem să depunem toate diligenţele pentru a putea acorda primele licenţe de 5G în România în 2018, în aşa fel încât să avem primele reţele funcţionale în 2020. 5G este, însă, mult mai mult decât telefonie şi ar putea ridica diverse probleme de reglementare, cum ar fi, de exemplu, necesitatea unei reglementări măcar laxe a serviciilor”, a transmis premierul cu ocazia primei demonstraţii live a tehnologiei 5G în România, oferită de Telekom şi Ericsson.

Tehnologie 5G în România. Potenţialul venit adiţional generat de tehnologia 5G până în 2026 este de 584 de miliarde de dolari, în funcţie de strategia operatorilor telecom. Venitul potenţial reprezintă 44% din venitul operatorilor la nivel global, a spus Arun Bansal, director Ericsson pe Europa şi America Latină.

Serviciile medicale, precum telemedicina şi operaţiile de la distanţă, şi soluţii de siguranţă publică, precum sisteme automate de detecţii a pericolelor şi de detecţie a persoanelor pe bază de iris sau amprentă, se numără printre domeniile care pot beneficia de tehnologia 5G, a precizat Ovidiu Ghiman, director executiv comercial segment business Telekom.