Ierburi şi condimente extrem de sănătoase

Multe condimente și ierburi au proprietăți vindecătoare dovedite științific. 

Menta – Puterea vindecătoare a majorității ierburilor și mirodeniilor stă în uleiurile lor esențial. Este şi cazul mentei, care conține mult mentol. Menta este deosebit de sănătoasă pentru stomac și intestine, deoarece mentolul și abundenţa de taninuri se dovedesc a fi antispastice şi liniștitoare, acţionând şi asupra durerii musculare. Ceaiul de menta este adesea folosit pentru problemele de stomac, dar poate provoca și o reacție negativă dacă se consumă prea mult. Cu mai mult de două până la trei cești pe zi, mentolul poate irita mucoasele gastrice afectate, ducând la greață. Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra colonului și ameliorează durerea – în special pentru pacienții cu intestin iritabil. În plus, poate ameliora flatulența.

Scorțișoara – Scorțișoara este un condiment popular, mai ales ca ingredient în produsele de cofetărie și alimentele dulci. Condimentul este antiinflamator și antimicrobian. De asemenea, conține antioxidanți și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a grăsimilor neutre. Puterea sa deplină se reflectă în efectul asupra nivelului de zahăr din sânge. Medicii au descoperit că aromatizarea periodică cu scorțișoară a avut un efect benefic asupra metabolismului zahărului. Scorțișoara poate îmbunătăți şi sensibilitatea la insulină. O altă cercetare a arătat că scortişoara poate reduce nivelurile de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet zaharat cu 10%-29%. Acest efect se realizează prin consumarea a jumătate până la două lingurițe de scorțișoară pe zi, care înseamnă aproximativ una până la șase grame, dar aveți grijă: prea multă scorțișoară poate fi periculoasă. Copiii mici ar trebui să consume scorțișoară numai cu moderaţie, 100 de grame de biscuiţi cu scorţişoară sau de cereale cu scorţişoară pe săptămână.

Rozmarinul – În medicina populară, rozmarinul este utilizat ca medicament pentru migrenă, reumatism și entorse. Frunzele aromatice de rozmarin acționează ca digestiv și anticonvulsivant, iar uleiurile esențiale stimulează circulația sanguină. Cercetătorii japonezi au atribuit acidului rosmarinic din plantă efecte antialergice semnificative. De asemenea, rozmarinul are proprietăţi antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare. Conținutul de substanțe active din planta uscată este mult mai mic decât cel din ​​frunzele proaspete. De asemenea, studiile au arătat că rozmarinul are un efect benefic asupra memoriei. În plus, rozmarinul este folosit ca remediu pentru migrenă și reumatism și are un efect pozitiv asupra digestiei.

sursa: rador.ro.