google.com, pub-6549863557302876, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Chelnerul stă la masă cu tine! Lucian Cramba dezvăluie cum poţi câştiga din inovaţie cristina corpaci, trucuri, stiri, destiut, utile, informatii, noutati, ce este Destiut.com | trucuri, lucruri utile

Chelnerul stă la masă cu tine! Lucian Cramba dezvăluie cum poţi câştiga din inovaţie

Galerie Foto

În 2017, nici nu mai e la modă să spui că eşti proprietarul unei aplicaţii de mobil. Sunt deja zeci de mii de astfel de produse pe piaţă. Cam aşa s-ar gândi un tânăr căruia îi trece prin minte să se apuce de o afacere, cu toate că ştie că tehnologia este de viitor. Dar şi restaurante şi terase sunt peste tot, aşa că dacă vrei un business în domeniu, concluzia e aceeaşi: Nu mai e loc!

Am stat de vorbă cu Lucian Cramba, unul dintre fondatorii aplicaţiei FastOrder, care a reuşit să pună bazele unei afaceri cunoscută la nivel mondial.

A fost discuţie telefonică, lejeră, fără întrebările pregătite dinainte. L-am ascultat pe Lucian, mai bine de jumătate de oră povestindu-mi, pe scurt, ce a realizat de la vârsta de 18 ani şi până acum la cei 30, pe care i-a împlinit.

Iată ce a ieşit!

Cristina Corpaci: La ce vârstă consideri că e bine să te apuci de business?

Lucian Cramba: Nu ştiu dacă  se poate vorbi de vârsta potrivită. Ar fi un avantaj să fii angajat la început, ca să ştii cum să pui problema ca administrator, ca manger. Eu nu am fost angajat niciodată, iar în primii 2-3 ani mi-a fost foarte greu. Dacă vii dintr-o familie în care de mic eşti educat pe partea de antreprenoriat, lucrurile sunt mai uşoare.

Cristina Corpaci: Tu cum ai început, ai fost susţinut de familie?

Lucian Cramba: Nu, dimpotrivă, chiar am fugit de acasă. La 18 ani, voiam să încep un business în zona de adversting, iar părinţiii mei voiau să dau la Facultatea de arhitectură. Fiind talentat la desen, în Abrud am ajuns să pictez numele unei companii pe perete şi atunci mi-am dat seama că ar putea fi un business serios. După ce am v0rbit la 20-30 de cafenele, din Alba, mi-au spus: copile, nu poţi să ne pictezi pereţii, noi vrem banere luminoase, am realizat că pot fi 20-30 de potenţali
clienţi. Mergeam în Alba Iulia să studiez cum aş putea să încep, aveam clienţi care voiau înscripţionări şi le promisesem că le onorez comenzile. Am găsit o firmă în Alba Iulia şi intermediam în primă fază serviciile până am reuşit să cumpăr uneltele necesare. În decurs de 2-3 ani, am ajuns să am clienţi prin recomandări de la alţi clienţi.  M-am asociat cu un prieten cu care am pus banii pentru scule şi aşa am înfiinţat firma Best Design. Nu câştigam mare lucru la început, onoram comenzile cu maşină de ocazie şi erau multe probleme: nume scris greşit, dimensiuni incorecte, etc. În 2009, am închis firma şi am rămas şi cu datorii.

Cristina Corpaci: Şi ce ai făcut mai departe?

Lucian Cramba: Au fost lecţii pe care le-am învăţat. Lucrând în publicitate, îmi doream cu fratele meu să facem un brand de suc, dar era mai complicat cu avizele şi am am ajuns să facem lichid de parbriz. Am ajuns să vindem la nivel naţional, dar era greu şi încercam să acopăr, totodată şi datoriile din urmă.
Am început să facem un automat de distribuţie al lichidului de parbriz, iar şoferii să poată alimenta din benzinării, fără să mai umble cu sticla de plastic. Am încercat în 2011 să obţin finanţare pentru proiect prin intermediul emisiunii Arena Leilor, însă nu am reuşit.  Din cauza că era greu să producem la scară naţională, am început să facem un magazin de piese auto în Alba Iulia şi a devenit mai rentabil acest magazin, ulterior am renunţat la lichidul de parbriz.

În 2012, Lucian a înfiinţat o cafenea, o firmă de producţie publicitară şi, indirect, aplicaţia FASTORDER

Lucian Cramba: Ne-am gândim, eu şi fratele meu să înfiinţăm o cafenea în 2012, în paralel aveam magazinul de piese auto şi automatul de lichid de parbriz. Câteva luni mai târziu, am înfiinţat o firmă de producţie publicitară care funcţioneaza şi în prezent. Cafeneaua am închis-o după 9 luni, pentru că proprietarul avea în plan alte construcţii. Cât timp am avut cafeneaua, am realizat că există o problemă în HoReCa: lipsa unui sistem prin care să serveşti un număr mare de clienţi în timpul orelor aglomeratelor şi că e greu să găseşti personal calificat, nimeni nu vede o carieră în meseria de ospătar.

În 2012, am început să gândesc un sistem online de servire, dar nu erau atât de multe telefoane mobile care să fie conectate la o aplicaţie de chelner. Până în 2015, m-am focusat pe partea de advertising. Un proiect similar a luat medalia de aur la Geneva, şi atunci, am avut validarea, că trebuie să lansez pe piaţă FastOrder.

Cristina Corpaci: Câţi bani aţi  investit în FastOrder şi cât câştigaţi acum?

Lucian Cramba: Eu cu încă doi prieteni, Alexandru Coman – programator, şi Andrei Sicoe – specializat pe vânzări, am început acest proiect cu 50.000 de euro. Ulterior, Andrei s-a retras  şi a venit Bogdan Herea cu alte finanţări. În momentul actual avem peste 100 de locaţii în ţară şi vrem să ajungem la mii. Suntem şi în alte oraşe din lume: Dubai, New York, Brazilia, Spania, Danemarca, etc. Avem venituri lunare din partea unui local cu sume cuprinse între 50 şi 500 de euro, în funcţie de destinaţie, cel mai scump este în Dubai. Suntem la începutul călătoriei şi mai avem multe update-uri de făcut. Ca exemplu de business, eu am Airbnb sau Uber.

Nu există o sumă cu care să începi un business: poate costa de la 300 de euro până la 1 milion de euro. Produsul trebuie îmbunătăţim constant, iar diferenţa o face echipa din spatele produsului. Dacă un copil se descurcă cu utilizarea fără explicaţii, e clar că este un produs bun şi uşor de folosit.

Cristina Corpaci: Ce ai învăţat în cei 12 ani de business?

Pentru mine nu există probleme, doar provocări! Am învăţat din propriile greşeli. Am învăţaţat că trebuie să mă focusez pe 20 la sută din acţiunile zilnice că ele aduc 80 la sută din business şi restul sunt sarcini pe care trebuie să le delegi. E important şă-ţi ştii abilităţile şi să găseşti parteneri care să te completeze. Eu nu sunt atât de bun pe partea management, dar mă descurc la vânzări şi marketing. Ca antreprenor trebuie să fii perseverent, cel mai important lucru. Ma automotivez constant.

 

 

 

 

 

 

 

Spam blocat