Viitorul cafelei, ameninţat de schimbările climatice

O specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, ar putea contribui, potrivit oamenilor de ştiinţă, la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice, informează Reuters luni.

Cercetătorii au anunţat luni că această specie, numită Coffea stenophylla, prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de Coffea arabica, ce constituie 56% din producţia mondială, şi Coffea robusta, ce reprezintă 43%.

Potrivit cercetătorilor, Coffea stenophylla are o aromă superioară, similară speciei arabica.
Botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu, publicat în jurnalul Nature Plants, a declarat că stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost exportată în Europa până la începutul secolului XX, înainte ca aceste culturi să fie abandonate după introducerea speciei robusta.

Numeroşi fermieri din lumea cafelei, în expansiune, se confruntă deja cu efectele negative ale schimbărilor climatice, un motiv serios de îngrijorare pentru industria de miliarde de dolari.
Aroma arabica este evaluată drept superioară, de aici şi preţul mai mare în comparaţie cu robusta, care este utilizată în principal pentru cafea instant şi amestecuri de cafea. Arabica prezintă însă o rezistenţă limitată la schimbările climatice, iar cercetările au demonstrat că producţia sa la nivel mondial ar putea să scadă cu cel puţin 50% până la jumătatea secolului.