Vinerea Mare la catolici – tradiții

Vinerea Neagră, cum este numită în popor, este o zi de înstristare pentru toţi creştinii romano-catolici, pentru că Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Astăzi, cine poate ţine post negru până la asfinţitul soarelui sau măcar renunţă la anumite produse din meniu, iar treaba din gospodărie trebuie abandonată cel puțin până la asfințitul soarelui.

În această zi sfântă se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului) şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate cu o seară înainte. Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire. Fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. Seara, în biserici, se cântă Prohodul.

Dimineaţa, e bine ca femeile să afume casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi. De asemenea, se spune că în dimineaţa acestei zile este bine să alergi desculţ prin rouă sau apă curgătoare pentru a fi sănătos tot anul.

Vinerea Mare este însă şi ziua cu cele mai mult interdicţii din punct de vedere al tradiţiilor şi obiceiurilor ce însoţesc sărbătorile creştine.

Iată ce nu ai voie să faci în această zi:

– în această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie.

– în Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

– trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

– nu se sacrifică păsări sau animale

– în Vinerea Mare nu se vopsesc ouă roşii, acest lucru fiind făcut în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare

– astăzi nu este bine să mănânci urzici, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici şi nici să foloseşti oţet, pentru că buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.